Amsterdam through my lens

IMG_8408

Jag älskar att resa och även att komma hem, för mig är det nästan halva nöjet att tömma kameran och minnas tillbaka. Med det sagt, här kommer sista lasset med bilder från Amsterdam tillika en miniguide till staden. I mina ögon en livfull, färgstark, bohemisk och brokig sådan som jag inte riktigt klarar att sätta fingret på… Det har ju sin charm. Håll i er, här kommer det kanske längsta blogginlägget jag någonsin satt ihop.

IMG_8695

IMG_8555

IMG_8565

IMG_8586

Det här med husbåtar tycker jag är fascinerande. Vi åkte båt genom stan (en tur på ungefär två timmar) och överallt längs kanterna av kanalerna ser man människor som bor i flytande hem.

IMG_8692

Kön ringlar lång ut på gatan från den lilla glassbutiken Yscuypje på Haarlemmerdijk 14 men det är väl värt väntan. Den här glassen bara måste ni smaka! Jag kalasade på tre kulor av lakrits, hasselnöt och mangosorbet.

IMG_8686

IMG_8601

Röka joint och trängas med alldeles för mycket folk? Då går du till centralstationen eller något av de stora turiststråken. Fredde och jag var dock inte så pepp på detta så vi promenerade förbi ganska snabbt…

IMG_8670

IMG_8662

IMG_8445

IMG_8391

…vidare till de lite mer mysiga, mindre gatorna där vi strosade omkring bland caféer och små konstgallerier.

IMG_8384

IMG_8410

IMG_8399

Det här med shopping då? Nja. Jag kan inte påstå att jag är jätteimponerad av Amsterdams utbud när det gäller butiker, vilket i och för sig var bra för min plånbok. Men jag ger pluspoäng för flera välsorterade second hand-affärer, Laura Dols, Zipper och Episode är tre exempel på sådana. Jag fyndade en kjol och hittade ett par nästan sprillans Louboutin, dock i för stor storlek.

IMG_8519

IMG_85200

Amsterdam är känt för sina museer och två av de stora är Foam för modern fotokonst…

IMG_88522

…och självklart pampiga Rijksmuseum med verk från tunga lirare som Rembrandt och Van Gogh.

IMG_8847

”The Night Watch” målad 1642 av Rembrandt. Mäktigt att se.

IMG_8785

Mitt bland stadspromenader, båtturer och museibesök, glöm för sjutton inte bort att bara slappna av och ät en god lunch.

IMG_8421

Slå dig ned på en av stadens alla uteserveringar, spana på folk och drick öl…

SAM_6719

…och dela sedan på en flaska vin över en god middag. Rijsel är en fransk restaurang med smarrig trerättersmeny och proffsig personal.

SAM_6724

Sugen på fantastiska drinkar? Då rekommenderar jag ett besök på en av stans bäst bevarade hemligheter, Door 74. En mörk, låst, helt anonym dörr med en diskret ringklocka leder dig (om du ringt innan och gjort en reservation) upp en smal trappa och in i en av kanske Europas bästa barer. 50-talsmusik i högtalarna, mycket trevlig personal och drinkar så goda att det liknar ingenting.

IMG_88944

Hej då Amsterdam, tusen tack för en härlig långhelg!

2 reaktioner till “Amsterdam through my lens

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s