För flickors rättigheter

IMG_3645

Min blogg är ju vanligtvis inte någon plattform för tyngre ämnen men detta vill jag dela med mig av. Bik Bok är sponsor av Plan och igår hade jag förmånen att delta i Plan Norges årliga konferens för flickors rättigheter.

IMG_3649

Norges stadsminister Erna Solberg var på plats och öppnade konferensen.

IMG_3655

I år hade konferensen fokus på Plans kampanj ”Stoppa bröllopet” som jobbar för att förhindra barnbröllop. Varje dag (!) runtom i världen tvingas 39 000 flickor in i äktenskap, trots att de är barn och mannen de gifter sig med är gammal nog att vara deras pappa eller farfar. Att föräldrar gifter bort sina flickor beror ofta på fattigdom, de är mindre önskade än pojkar, familjen blir ”av” med sin flicka vilket betyder en mun mindre att mätta. Okunskap är en annan faktor, vissa säger sig tro att de ger sin dotter ett bättre liv i äktenskap när hon i själva verket blir ett offer för slaveri, våld, sexuella övergrepp och helt utan rättigheter, utbildning och möjligheter till ett eget, värdigt liv. Många flickor skadas svårt fysiskt eller dör eftersom de blir gravida och tvingas föda barn trots att deras kroppar är långt ifrån färdigutvecklade. Här pratar Mr Kenneth Oliko, CARMMA Officer, Department of Social Affairs, the Africa Union bland annat om vikten av utbildning bland unga flickor.

IMG_3680

Under drygt tre timmar fick vi lyssna på tio olika föreläsare. Här är Ms Seodi White, Expert on Women and Law i Sydafrika. Hon berättade hårresande historier om hur flickor utnyttjas och vilken skrämmande okunskap och uråldrig syn som råder i världens mest fattiga länder. När hon berättade att det finns utvalda, gamla män som ”jobbar” med att åka runt i byar och våldta 9-åriga flickor ”för att göra dem fria från barndom och redo för äktenskap” vände det sig magen och jag kunde inte hålla tårarna borta. Seodi White underströk att hon inte tänker ge sig en sekund med sitt jobb förrän vi har nolltolerans mot barnäktenskap i världen, detta får aldrig accepteras, det kommer att bli ett livslångt arbete men vi alla måste fortsätta kämpa. Jag kom på mig själv att bli mycket inspirerad av henne.

IMG_3672

Här är Ms Shahida Akter Shorna och Ms Shinigdha Roy Somapti, båda 18 år. Shahida blev bortgift som 9-åring men efter några år lyckades hon rymma och jobbar nu med organisationen Wedding Busters i Bangladesh, där en tredjedel av alla flickor blir bortgifta innan de fyllt 15 år. Wedding Busters stoppar barnbröllop genom att helt enkelt åka hem till utsatta familjer och informera och övertala föräldrar att inte gifta bort sina döttrar som barn. Ett långt ifrån enkelt uppdrag då kulturen sitter mycket djupt rotad. Men stoltheten i rösten när hon berättade att Wedding Busters sedan starten 2012 stoppat 18 bröllop och även infört en ”child-marriage free zone” i ett området gick inte att ta miste på.

En annan härlig sak var även då moderator för konferensen plötsligt hoppade in i programmet mellan två av de duktiga talarna och meddelade att Malala Yousafzai precis tagit emot Nobels Fredspris. Hela salen reste sig upp i ett jubel! Malala är 17 år och kämpar för flickors rätt till att få gå i skola, för det blev hon skjuten i huvudet av talibaner men överlevde och kampen går vidare, ännu starkare. Mina tårar över hur förjävligt det ser ut i världen förvandlades till glädje för en stund, visst finns det hopp trots allt.

2 reaktioner till “För flickors rättigheter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s